Birimimizde, kişilerin yaşadıkları psikolojik sorunlarla baş edebilmelerine, kendilerini geliştirmelerine ve tanımalarına yönelik profesyonel hizmet sunulmaktadır. Aynı zamanda hastanemizde yatan hastalarımıza ve yakınlarına tıbbi tedavilerine ek olarak psikolojik destek sağlanmaktadır.
Klinik psikologlardan ve psikiyatristlerden oluşan ekip, hastanelerimizde tıbbi tedavi gören hastalara, psikolojik sorunlarla başvuran kişilere ve topluma yönelik psikolojik değerlendirme ve psikoterapi uygulamaları yürütür.
Nasıl fiziksel bir sıkıntı yaşadığınızda doktora başvuruyorsanız, psikolojik problemlerle ilgili yardım almak da gerekli ve faydalıdır. Psikolojik bir rahatsızlığınız olabileceği gibi, yaşamın herhangi bir evresinde kendi başınıza başa çıkamıyor olabilirsiniz...
Birebir psikolojik ve yaşamsal sıkıntılarla başvurabileceğiniz gibi, sizin ya da yakınlarınızın fiziksel hastalıklarıyla başa çıkma konusunda da bir psikoloğa başvurabilirsiniz. Burada amaç ruhsal bir hastalığın tedavisi de olabilir, basit bir problemin çözülmesi ya da sadece danışmak da...
Psikolog, psikolojik ölçüm araçlarını kullanarak değerlendirmeler yapar.
Bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak size yardım eder, ruhsal sıkıntılarınızı çözümlemenizde yardımcı olur. Aynı zamanda gerekli durumlarda birimimizde bulunan konsültan psikiyatristlerimize yönlendirme yapılmaktadır.
Depresyon; Kişiyi yaygın biçimde kuşatan keder, karamsarlık, isteksizlik ve yaşamdan zevk alamama hali.
Kaygı Bozuklukları; Aşırı titizlik, temizlik ve kontrol etme takıntıları ile görülebilen Obsesif Kompülsif Bozukluk, Panik Atak, Sosyal Fobi, Fobiler(yükseklik, uçak, kedi/köpek, böcek, asansör, kapalı yer vb. Sunum esnasında, konuşma ve görüşmelerde, sahne önünde, kalabalık kalabalık vb. ortamlarda duyulan performans kaygısı.
Cinsel İşlev Bozuklukları; Cinsel birleşmeye izin vermeyen vajinismus, cinsel ağrı, cinsel istek, cinsel uyarılma, orgazm aşamalarındaki sorunlar, erken boşalma, sertleşme bozukluğu vb.
Yaşam sorunları; Stres, aşırı titizlik, Çekingenlik, Evlilik Sorunları, Aile sorunları, İlişki Sorunları (Ayrılık, kaybetme korkusu, terk edilme, çatışma, vb.), Sınav kaygısı (ÖSS, ÜDS, vize ve finaller vb), Çocuk yetiştirme tutumları.
Psikolojik travmalar; Kazalar, saldırılar, doğal afetler gibi ani ve beklenmedik durumlarda gelişen stres bozukluğu.
Yeme Bozukluğu; Yemek yeme konusunda direnç ve kilo verme ile ilgili aşırı uğraş anlamına gelenanoreksia nervoza ve aşırı yiyip çıkarma şekilnde seyreden bulumia nevroza gibi yeme bozuklukları , kilo kontrolü ve obesite sorunlarına diyetisyen işbirliği ile yaklaşılır.
Sağlık Psikolojisi; Diabet, tiroid, kanser gibi süreğen hastalıklarla yaşamak ve bunlarla başa çıkmakla ilgili destek almanın hastalığın gidişatını olumlu yönde etkilediğini bilmekteyiz. Hasta ve hasta yakınları bireysel ve grup terapilerine katılabilirler.
Minnesota Çokyönlü Kişilik Envanteri(MMPI) ve tanı ve tedaviye yardımcı olacak diğer psikometrik ölçekler uygulanmaktadır.
MMPI testinden kişinin ruhsal sorunlarını belirlemede, kamu güvenliği alanında çalışanların kişiliklerinin işe uygunluğunu
değerlendirmede yararlanmaktadır. MMPI, 566 sorudan oluşmaktadır ve 15 kadar ayrı ölçek içermektedir.
Depresyon ve kaygı bozukluklarının değerlendirilmesi ve objektif ölçümlerinin yapılması için çeşitli ölçekler kullanılmaktadır. Beck Depresyon envanteri, Sosyal Fobi ölçeği, SCL-90 gibi...
Denver ve AGTE gibi çocuk gelişim testleri ile çocuğun dil, psikososyal gelişim, ince motor ve kaba motor gelişiminin düzeyi ölçülür. Bu testler gelişim geriliği ve anormallikler için bir tarama niteliği taşır.
Nörolojik problemlerde tanı ve tedaviye yardımcı olan bu testler, kişinin zihinsel performansını ölçer. İleri yaşlarda görülen demansiyel rahatsızlıkların özellikleri hakkında bilgi verir. Ayrıca değerlendirmede bu kişilerin depresyon taramaları da yapılır. Ayrıca çocuklarda dikkat değerlendirmesi amacıyla da nörpsikolojik testler yapılmaktadır.
WISC-R (Wechsler Çocuklar için Zeka Testi), 6-16 yaş 3 ay arasındaki çocukların zeka düzeyleri hakkında bilgi veren bir testtir. Test zeka düzeyinin yanında bireyin güçlü ve zayıf yönleri ile ilgili fikir sahibi olunmasını da sağlar. Ülkemizde geçerliliği ve güvenirliliği onaylanmış bir testtir. Wiscr zeka testi süresi yaklaşık 1- 1,5 saattir. Bazı durumlarda test süresi uzayıp kısalabilmektedir.
Test iki bölümden oluşmaktadır. Testin ayrıca 10 tane alt bölümleri vardır. Çocuğa her bir bölüm ayrı ayrı uygulanır. Her alt testin soruları test yönergesine uygun bir şekilde çocuğa yöneltilir ve çocuktan sorulan soruları yanıtlaması istenir.
Rorschach testi
Genç ve yetişkinlere bireysel olarak uygulanan projektif bir testtir. Testin materyalleri 10 adet psikodiagnostik karttan oluşmaktadır. Bu kartların üzerinde mürekkep lekelerinden oluşan figürler bulunmaktadır. Testör, katılımcı tarafından verilen cevapları not eder, daha sonra özel olarak hazırlanmış puanlama ve raporlama metodu ile verilen cevapları yorumlar.
Rorschach testti 7-70 yaş herkese verilebilir. Rorschach testi, testöre bireyin karakteri ve kabiliyetleri hakkında bilgi vermekle birlikte aynı zamanda affektif (duygusal) alandaki bozukluklarını ve bu bozuklukların türünü de gösterir.